Μια ποιητική διαδρομή που ξεκινάει από την ρομαντική γραφίδα του ποιητή Friedrich Rόckert (1788-1766) και καταλήγει στη Θεσσαλονίκη του σήμερα. Τρία Πρόσωπα, ένας Γερμανός και δυο Θεσσαλονικείς συναντιούνται σ’ ένα σημείο όπου μνήμη και λήθη εφάπτονται. Ο Friedrich Rόckert πενθεί τ’αγαπημένα του παιδιά. Τα ποίηματά του αποτυπώνουν σαν ένας χείμαρρος τη ζωή και το θάνατο. Μ’αυτά συνομιλούν σιγανά οι στίχοι της Αναστασίας Γκίτση και τα πορτρέτα που έχει επιλέξει ο Θανάσης Ράπτης. Μέσα από την καλλιτεχνική αυτή διαδρομή με τη διαμεσολάβηση της τέχνης κάποιου άλλου, συγκροτείται μια νέα θέαση της μνήμης που αποσοβεί το τραγικό του θανάτου και προοιωνίζει το ατέλευτο της ζωής.
Ο φωτογράφος καταγράφει την τρεπτότητα του χρόνου επιλέγοντας φωτογραφίες ανώνυμων φωτογράφων με νεαρά κορίτσια που κοσμούσαν οικογενειακά άλμπουμ, τραπεζάκια σαλονιού, κι άλλοτε πάλι γίνονταν αποχαιρετιστήρια υπενθύμιση σε κάποιο μνήμα.
Η ποιήτρια αφουγκράζεται τον θρήνο που ποιητή και απευθύνει ερωτήσεις που χαράσσει ιδιοχείρως στο περιθώριο των φωτογραφιών, προτρέποντας τον παρατηρητή να γειτνιάσει με το πρόσωπο της φωτογραφίας και ν’αναλογιστεί τα προαιώνια ίχνη του θανάτου αλλά και την επικράτηση της ζωής στο πέρασμα του λόγου και του χρόνου.
Ο Gustav Mahler, αυστριακός συνθέτης του ύστερου Ρομαντισμού, έχοντας χάσει σε μικρή ηλικία τα έξι από τα έντεκα αδέλφια του, μελοποιεί στις αρχές του 19ου αιώνα πέντε από τα ποιήματα του Friedrich Rόckert. Ο βαρύτονος Γρηγόρης Πυριαλάκος ερμηνεύει ζωντανά στα εγκαίνια της έκθεσης κάποια από αυτά τα έργα του Gustav Mahler.
Η απόδοση των ποιημάτων του Fr. Rόckert έγινε από την Έλενα Παλλαντζά.
Ein Lämplein verlosch in meinem Zelt, Heil sei dem Freudenlicht der Welt.
Ένας μικρός λύχνος σβήνει στη σκηνή μου, ευλογημένο το φως της χαράς του κόσμου.
 
OΚΤΟ Photogallery
Μητροπόλεως 125, Θεσσαλονίκη 546 21
Εγκαίνια: Τρίτη 16 Μαίου στις 8.00 μμ.
Διάρκεια έκθεσης: 16 – 24 Μαίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Δε.Τε.: 10.00 πμ. – 3.00 μμ.
Τρ. Πε. Πα. 10.30 πμ. -7.30 μμ.
Σ/Κ κλειστά